300_Halochem
47 | הלוחם תשפ״ה 2024 אוקטובר-נובמבר לפתוח ציר צירקאדי אנני רויזמן | סוד פנימי לבריאות ולשלווה הוא השעון הצירקאדי קשה במדור, קל במטבח | הלוחם את המערכת. בלילה, לעומת זאת, הגוף כבר רוצה לנוח, וארוחה כבדה תכביד עליו ותשפיע על השינה. אם מתחשק לנשנש לפני השינה, יוגורט או חופן אגוזים הם חברים טובים שלא יפריעו למנוחה. כמה טיפים לאיזון השעון להתחיל את הבוקר באור טבעי, לפתוח את הווילון ולתת לאור השמש להעיר אותנו. לתזמן ארוחות למועדים קבועים שתורמים לאיזון ברמות הסוכר ונותנים לגוף תחושת יציבות. להימנע מאכילה כבדה בלילה, כדי לתת לגוף זמן לנוח ולהירגע. לבחור מזונות מרגיעים כמו בננות, אגוזים ושיבולת שועל. בפעם הבאה שאתם מרגישים שהשעון יוצא משליטה, נסו להקשיב לגוף ולפעול בהתאם לקצב שלו. ברגע שנקשיב לשעון הפנימי שלנו, נוכל להיות בריאים יותר, שלווים ומסופקים. הכותבת היא נטורופתית, מנחת סדנאות "בישול בריא" כ ולנו מכירים את זה, לילה בלי שינה, טיסה ארוכה, והתחושה שאיבדנו את הקצב. פתאום כל הגוף משדר "אני עייף" ואנחנו תוהים אם ומתי זה יחלוף. הנה סוד קטן. זאת אינה סתם עייפות, זה השעון הצירקאדי שלכם שמשתולל. השעון הפנימי והסודי שומר על הקצב שלכם, ואם הוא יוצא מאיזון - כל המערכת מתחילה להשתבש. מה עושה השעון אפשר לחשוב על השעון הצירקאדי כעל מנצח התזמורת הפנימית. בזמן שאנו חיים את חיי היומיום שלנו, השעון מנווט ומכוון את כל מערכות הגוף: שינה, ערות, עיכול, וגם מערכת החיסון. לדוגמה, בשעה שאנו הולכים לישון, המוח מפריש את ההורמון מלטונין, שמרגיע את הגוף לקראת הלילה. בבוקר, עם קרן האור הראשונה, משתחרר ההורמון קורטיזול ודואג שנתעורר מלאי מרץ ליום חדש. חשוב לשמור על איזון אם יוצאים מאיזון, מתעוררים בשעות לא קבועות, ישנים עד מאוחר או מדלגים על ארוחת הבוקר, הגוף מרגיש כמו בהאנגאובר תמידי. אנחנו עייפים יותר, מערכת החיסון עלולה להיחלש, והחיים מרגישים פחות מאוזנים. מחקרים רבים הראו כי בשעה שאנו חיים בסנכרון עם הקצב הטבעי של השעון הצירקאדי, בריאות הגוף והנפש משתפרת פלאים. מה אפשר לעשות אחד הכלים החשובים כדי לשמור על השעון שלנו הוא פשוט להקפיד על שגרה. ללכת לישון בשעה קבועה, להתעורר בבוקר בשעה דומה, לתת לאור היום לעורר אותנו, ואם אפשר, להתרחק ממסכים לקראת שינה. המסכים פולטים אור כחול והוא מפריע למלטונין לעבוד ומעכב את ההירדמות. תזונה בכיוון השעון התזונה היא האדריכלית של השעון הפנימי. הגוף שלנו, כמו מפעל העובד במשמרות, מגיב טוב יותר לשעות קבועות. בבוקר מערכת העיכול רעננה ומוכנה לפעולה, זו בדיוק השעה לאכול ארוחה מזינה שתניע סלמון עם קינואה ואספרגוס ברוטב קרמי-לימוני ארוחת ערב מרגיעה שמרכיביה יתמכו באיזון הפנימי. הסלמון עשיר בחומצות שומן אומגה , התומכים בייצור מלטונין. קינואה מכילה טריפטופן ומגנזיום ואספרגוס 6- ובוויטמין בי 3 הוא מקור לוויטמין סי, חומצה פולית ומגנזיום המסייעים להרפיה. גם ברוטב, הטחינה עשירה במגנזיום המסייע בהרפיה ולשמיר יש השפעה מרגיעה. כף שמן | כוס אספרגוס | חצי כוס קינואה מבושלת | פילה סלמון אחד חומרים למנה אחת מעלות. להניח את 200- לחמם תנור ל הכנה מלח ופלפל | חצי כפית רוזמרין יבש | זית פילה הסלמון על תבנית מרופדת בנייר אפייה ולסדר סביבו את האספרגוס. להזליף שמן דקות, 15 עד 12 זית ולתבל ברוזמרין אם רוצים ובמלח ופלפל לפי הטעם. לאפות במשך עד שהסלמון מתפורר בקלות עם מזלג והאספרגוס רך. בזמן שהסלמון והאספרגוס נאפים, להכין את הקינואה כפי שמכינים פסטה. | כף מיץ לימון טרי | כף טחינה | רבע כוס יוגורט יווני טבעי חומרים לרוטב קרמי-לימוני בקערה קטנה הכנה מלח ופלפל | חצי כפית שמיר יבש או כפית שמיר טרי | כפית דבש לערבב יוגורט יווני, טחינה, מיץ לימון ואם רוצים גם דבש. לתבל בשמיר, מלח ופלפל לפי הטעם. אפשר לצקת את הרוטב על הדג והתוספות או להגיש בצד. צילום: אנני רויזמן
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy NjA0NTc0